Radiatorer
Flere kategorier
Radiatorer til hjemmet
Hvis du ikke har gulvvarme i hjemmet, har du kanskje en radiator i flere rom. De er typisk plassert under eller foran vinduet, for å få luften til å sirkulere i rommet. Det vil alltid komme kaldere luft fra vinduene, og ved å plassere en radiator under vinduet vil den presse den kalde luften opp i taket. På denne måten sirkuleres luften rundt og du får en jevnere varme i rommet. Er radiatorene plassert andre steder, for eksempel langs en yttervegg, vil det utgjøre en forskjell å flytte på dem slik at de er i nærheten av vinduet for å oppnå denne effekten.
Bor du et sted med eldre radiatorer, kan du med fordel skifte disse ut. Nye radiatorer er langt mer effektive, og du vil derfor kunne nøye deg med en mindre radiator, som samtidig utnytter varmen bedre. Dette vil gi en lavere strømregning. Samtidig kan radiatorene være utstyrt med nyere teknologi, hvor radiatoren automatisk skrus av dersom den registrerer et stort temperaturfall om for eksempel vinduet står åpent. Hvis du glemmer å slå av radiatoren når du lufter ut, sørger den altså for å skru seg av selv.
Hvilken type radiator skal jeg velge?
Det finnes stort sett 2 typer radiatorer: Den vannbårne radiatoren og elradiatoren.
Den vannbårne radiatoren er den vanligste. I en slik radiator er det varmt vann som avgir varme til rommet. Det varme vannet kommer enten fra et fjernvarmeanlegg eller en ovn i boligen. Denne typen er en fast installasjon i boligen. Disse radiatorene finnes i forskjellige utforminger og design. Høyde og lengde kan variere slik at de passer inn i de forskjellige steder i hjemmet.
En elradiator derimot, kan typisk flyttes rundt i hjemmet. Den skal kun kobles til en stikkontakt. Den har varmelegemer i seg som varer opp rommet. Denne type radiatorer er velegnet til midlertidig oppvarming, eller hvis du ønsker en mer fleksibel oppvarming da den enkelt kan flyttes rundt. En oljeradiator, eller oljeovn som det også kalles, varmes opp med elektrisitet og er dermed en elradiator - selv om den er fylt med olje.
Hvor stor radiator trenger jeg?
Det er flere faktorer som spiller inn når du skal velge radiatorens størrelse:
- Rommets størrelse
- Antallet vinduer i rommet og kvaliteten på dem
- Yttervegger i rommet
- Husets isolering
Derfor er det en god idé å få profesjonell hjelp til å regne ut hvor stor radiatoren skal være. Utover det har det også varmekilden betydning. Fjernvarme har en høyere innløpstemperatur, og derfor vil man ha bruk for en større radiator hvis det varme vannet kommer fra en oljebasert løsning.
Det er også forskjell på hvilken effekt radiatoren har, og det spiller naturligvis inn på valget av radiator.
Kjøp en radiator hos jem & fix
Når du har funnet ut av hvilken type radiator du trenger, og størrelsen du ønsker, kan du ta en kikk på utvalget av rimelige radiatorer her på siden. Her kan du forhåpentligvis finne din nye varmekilde til hjemmet, så du kan få varmet opp rommene effektivt. Ta turen innom din nærmeste jem & fix-butikk for å sjekke ut utvalget av radiatorer, eller bestill din nye radiator allerede i dag her hos jem & fix.