Gressklippere
Flere kategorier
Gressklippere til små og store plener
En flott og velstelt plen må slås regelmessig, og det krever en god og stabil gressklipper i ordentlig kvalitet. I jem & fix har vi et stort utvalg av billige gressklippere i mange varianter, så om du har en stor eller en liten plen har vi en gressklipper som passer din hage. Dessuten finner du også et stort utvalg av tilbehør til gressklipperen din, som motorolje og pleiemidler slik at du enkelt kan vedlikeholde din, slik at den holder mange sesonger fremover.
Hvilken gressklipper bør du velge?
Skal du kvitte deg med den gamle gressklipperen, er det noen vurderinger du kan gjøre før du kjøper en ny. Valget avhenger av størrelsen på plenen din, samt hvor ofte du ønsker å ha en velstelt plen. Har du en større plen, kan det være lurt å slå den med en elektrisk eller en selvgående gressklipper, men om du har en mindre plen kan det være nok med en god, gammeldags gressklipper, for eksempel den klassiske hånddrevne klipperen. Fordelene men en håndgressklipper er mange, for eksempel tar den begrenset plass i redskapsboden. Så hvis hageredskapene dine kjemper om plassen i boden, er en håndgressklipper et godt valg. I tillegg gir den ofte et penere og jevnere resultat enn mange elektriske og motoriserte gressklippere, også er den miljøvennlig og stillegående.
Har du en større gressplen kan det fort bli en stor og fysisk krevende oppgave om du kun har en hånddreven, liten gressklipper. Da vil en robotgressklipper eller en selvgående, bensindrevet gressklipper være et godt valg. En selvgående gressklipper er spesielt egnet for større arealer, fordi den er lettere å manøvrere rundt på en kupert eller ujevn plen med mange hindringer. De krever dog litt mer omsorg i form av vedlikehold.
Hvor skal du gjøre av gresset?
Det er ikke bare gressplenens størrelse som har betydning for hva slags gressklipper du bør velge. Det vil også avhenge av hva du vil skal skje senere med gresset, og om du vil bruke tid på å rake det sammen etterpå. På de tradisjonelle gressklipperne blir gresset samlet i en oppsamlingsbeholder på selve gressklipperen, som så må tømmes en gang i blant. Men i dag får du gressklippere med både side- og bakutkast. Det vil si at det avklipte gresset blir kastet ut når du slår plenen, og det avklipte gresset kan deretter rakes sammen. Noen gressklippere har også det såkalte bioklippsystemet, der gresset blir klippet så fint at det ikke er behov for å rake det sammen. Du lar det kun bli liggende på plenen der det vil fungere som en slags naturlig gjødsel som gjør at gresset vokser litt raskere. Hvis du er typen som slår plenen mer enn en gang i uken, anbefales det å velge en gressklipper med enten bioklipp eller oppsamler. Oppsamleren kan nemlig raskt bli tett hvis den blir fylt med langt gress, og det kan være tidkrevende å få tømt en beholder med mye gress. Derfor er en gressklipper med utkast best egnet til plener som ikke blir slått så ofte. Så har du en hytte med en stor plen hvor det kanskje kan gå et par måneder mellom hver klipp, er en maskin med side- eller bakutkast det mest hensiktsmessige alternativet. Her trenger du bare å rake sammen gresset etterpå. Uansett hva du ønsker å gjøre med det avklipte gresset, finner du en gressklipper som kan dekke dine behov her på siden.
Tips for klipping og pleie av gressklippere
Før du finner fram gressklipperen fra boden, bør du være oppmerksom på at du oppnår det beste og fineste resultatet hvis du slår plenen i tørt vær. Samtidig er ikke regnvær bra for en gressklipper, så det vi anbefaler sterkt at du slår plenen i godt vær. I tillegg bør du huske ikke klippe gresset kortere enn at det er minst 4 cm igjen. Hvor ofte du slår plenen er selvfølgelig opp til deg, men vil du ha en flott og velstelt plen, anbefales det å slå en gang i uken gjennom hele vekstsesongen. Dette vil vanligvis bety fra våren til sensommer og høst. For å få det peneste resultatet anbefales det å klippe kantene med en kantklipper. Det sies også at jo større plenen er, desto større kuttebredde bør gressklipperen ha. Da trenger du ikke å bruke en halv dag på å klippe gresset.
Like trist og kjedelig som det kan være å slå gress, like irriterende og frustrerende er det når gressklipperen ikke fungerer. Derfor kan du med fordel bruke litt tid og innsats på å holde den vedlike slik at du alltid har en klipper som starter når du trenger den. Den bensindrevne typen må smøres og motoroljen må fylles regelmessig. Dette burde gjøres minst en gang på starten og slutten av sesongen, men også gjerne en gang ekstra i mellom. Her er det best å bruke en motorolje av god kvalitet, og det anbefales også å rengjøre luftfilteret hvert år, samt fjerne gressrester, jord og skitt jevnlig. Dette gjøres enkelt med en stiv børste, litt såpe og vann. Det er også viktig å holde bladene skarpe, ellers blir maskinen fort sliten, og klippingen tar unødvendig lang tid. Så sjekk knivene og bladene med jevne mellomrom, og slip dem hvis de blir sløve. Du kan også trygt gi gressklipperen litt rustbeskytter før vinteren, og oppbevar den tørt, helst under takk eller i en bod. Husk alltid å følge med på gressklipperens behov og krav til vedlikehold som du kan lese i bruksanvisningen som følger ved kjøp. Hvis du ikke så teknisk anlagt kan det godt betale seg å investere i en sjekk hos et serviceverksted. Den tiden og omsorgen du gir gressklipperen vil lønne seg på lang sikt da det begrenser slitasje, forlenger levetiden, og reduserer bensinforbruket. Og til slutt kan det bety at du kan bruke gressklipperen enda en sesong, i stedet å bruke penger på en ny.
Finn din nye gressklipper hos jem & fix til lavpris
I jem & fix har vi et stort utvalg av gressklippere, og selvfølgelig du finner også alt tilbehør du trenger her. Se utvalget her på siden, og finn den gressklipperen som best passer til din hage og dine behov.